Iris Fyto

Praktijk voor natuurlijke geneeswijzen

J.B. Slegt

Vanaf ongeveer mijn 23e jaar is mijn interesse gewekt in alles wat met voeding, natuurgeneeskunde en levensfilosofie te maken heeft.

In eerste instantie is de stap gemaakt naar een vegetarische leefwijze met vnl. biologische voeding en samen met mijn echtgenote heb ik ruim 23 jaar een reform en natuurvoedingswinkel gerund. Tegelijkertijd na een aantal inleidende opleidingen begonnen aan de zesjarige par-time HBO opleiding natuurgeneeskunde aan de Academie voor Natuurgeneeskunde te Hilversum. Voeding, Fytotherapie en Oogdiagnostiek waren de door mij gekozen disciplines.

J.B. Slegt

Één jaar na mijn afstuderen ( 1991) werd ik op deze Academie aangenomen als docent Fytotherapie(plantengeneeskunde). Deze functie heb ik vervuld tot 2009. Tegelijkertijd ben ik mij gaan verdiepen in Auriculotherapie(ooracupunctuur), de Schüssler celzoutentherapie, filosofie en de psychologische achtergronden van klachten(patronen) Vanaf 1992 ben ik samen met mijn echtgenote volledig werkzaam in onze praktijk aan huis. Tegenwoordig houd ik mij naast de praktijk bezig met nascholingen voor studenten en therapeuten aan de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde te Arnhem. In mijn vrije tijd is het schrijven van gedichten, kinderverhaaltjes, artikelen, columns een heerlijke bezigheid.

Een belangrijk onderdeel van mijn werk vind ik de taak mensen te mogen adviseren en ondersteunen in hun proces van ziekte en genezing. Uitgangspunt hierbij is dat een aandoening vaak niet het begin, maar het eind van een proces is. Een proces dat in veel gevallen via allerlei symptomen en klachten(lees boodschappen) zichtbaar is. Natuurlijk zijn er vele omstandigheden medebepalend. Denk aan voeding, leefwijze, erfelijkheid, belasting van buitenaf of binnenuit, langdurige psychische druk of zwakte van bepaalde orgaanstelsels. Na het in kaart brengen van deze processen kunnen maatregelen genomen worden om een balans te herstellen en vooral “oorzakelijk” te kijken naar een klachtenpatroon. Onderdrukken van signalen en symptomen leidt meestal tijdelijk tot vermindering, maar niet tot werkelijke heling. De essentie van de natuurgeneeskunde, n.l. het versterken van de lichaamseigen geneeskracht, waardoor genezing kan plaatsvinden, spreekt mij zeer aan. Dit kunnen toepassen, vaak zelfs in samenwerking met de reguliere geneeskunde, kan m.i. leiden tot een betere kwaliteit van leven en vermindering van het aantal chronische en verzorgingsafhankelijke patiënten.